Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Nemecké firmy chcú väčšiu pomoc vlády na zníženie závislosti od Číny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Invázia Ruska na Ukrajinu poukázala podľa nemeckých vládnych predstaviteľov na príliš vysokú závislosť krajiny od ruských energií.

Berlín 22. novembra (TASR) - Nemecká vláda musí výraznejšie podporiť nemecký priemysel, ak chce, aby firmy svoje obchody viac diverzifikovali a znížili tak vysokú závislosť od obchodu s Čínou. Uviedla to Asociácia nemeckých obchodných a priemyselných komôr (DIHK). Informovala o tom agentúra Reuters.

Nemecká vláda v súčasnosti pripravuje opatrenia, ktorých cieľom je obmedziť ekonomickú závislosť Nemecka od Číny, podľa nemeckých podnikov však plánované kroky iba zvyšujú byrokraciu a sú pre firmy obmedzujúce. "Všetko, čo sme doteraz počuli o stratégii vlády smerom k Číne, predstavuje iba obranné kroky. V oblasti podpory na vytváranie udržateľných ekonomických vzťahov, najmä v širšej oblasti Ázie a Tichomoria, je stratégia slabá," povedal Volker Treier, šéf oddelenia zahraničného obchodu v rámci DIHK.

Invázia Ruska na Ukrajinu poukázala podľa nemeckých vládnych predstaviteľov na príliš vysokú závislosť krajiny od ruských energií. Zároveň však vyvolala diskusie o závislosti od obchodu s Čínou, najmä vo výrobnej sfére.

Ako ukázal prieskum spoločnosti pre prieskum trhu Rhodium Group, len štyri nemecké firmy, chemický koncern BASF a tri automobilky Mercedes-Benz, BMW a Volkswagen sa na celkových európskych investíciách v Číne podieľali v rokoch 2018 - 2021 zhruba tretinou. Samotné firmy sa k detailom vládneho plánu nechceli vyjadrovať, hovorca BMW však povedal, že automobilka okrem Číny investuje vo veľkom aj v Európe a na americkom kontinente. Hovorca Mercedes-Benz pripustil, že firma chce pracovať na väčšej diverzifikácii v oblasti dodávateľských sietí. Volkswagen a BASF sa k problému nevyjadrili.