Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nemecké firmy majú problémy s nedostatkom kvalifikovanej sily

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Celkovo 85 % spoločností očakáva, že nedostatok kvalifikovaných pracovníkov bude mať negatívny vplyv na ich výkon.

Berlín 22. novembra (TASR) - Nemecké firmy majú čoraz väčšie problémy s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. Upozornila na to v pondelok nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK), podľa ktorej to bude brzdiť rast najväčšej európskej ekonomiky.

DIHK vo svojej výročnej správe o trhu práce, ktorá sa opiera o výsledky prieskumu v približne 23.000 firmách, uviedla, že nedostatok personálu v súčasnosti predstavuje najväčšie riziko pre nemecký priemysel.

V správe sa konštatuje tiež, že 51 % firiem má v súčasnosti minimálne "čiastočné" problémy s obsadzovaním voľných pracovných miest. Na jeseň pritom tento problém hlásilo len 32 % firiem, čo odborníci pripisovali pandémii nového koronavírusu.

Na ilustráciu, pred krízou, ktorú spôsobila pandémia, sa na problémy s nedostatkom kvalifikovaných ľudí sťažovalo 47 % spoločností. Najväčší nedostatok zamestnancov majú podľa DIHK firmy v stavebníctve, zdravotníctve a strojárstve.

Celkovo 85 % spoločností očakáva, že nedostatok kvalifikovaných pracovníkov bude mať negatívny vplyv na ich výkon. A zároveň, 43 % predpokladá, že stratia alebo budú musieť odmietnuť objednávky, prípadne zredukovať škálu svojich produktov a služieb, ak nebudú môcť obsadiť voľné pozície. Na porovnanie, v roku 2019 to bolo 39 %.

Zástupca riaditeľa DIHK Achim Dercks varoval, že tento problém sa v nasledujúcich rokoch ešte zhorší, keďže viac pracovníkov odíde do dôchodku, pričom absolventi škôl nebudú schopní vyplniť túto medzeru.