Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Nemecké firmy sa naďalej obávajú vysokých cien energií

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Celkovo sa nemecké firmy pozerajú do budúcnosti o niečo optimistickejšie než pred niekoľkými mesiacmi, k čomu prispela stabilizácia cien energií a zlepšenie v dodávateľských reťazcoch, dodal ekonóm.

Berlín 22. mája (TASR) - Podniky v Nemecku považujú za najväčšie riziká vysoké ceny energií a nedostatok kvalifikovaných pracovníkov. Obavy z nákladov na energie čiastočne ustúpili, do popredia sa však dostáva personálna situácia, najmä v sektore služieb, oznámila v pondelok Asociácia nemeckých priemyselných a obchodných komôr (DIHK). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Vzhľadom na starnutie populácie zostane nedostatok kvalifikovaných pracovníkov aj v budúcnosti jedným z hlavných štrukturálnych problémov podnikov, uviedol ekonomický expert DIHK Ilja Nothnagel.

Celkovo sa nemecké firmy pozerajú do budúcnosti o niečo optimistickejšie než pred niekoľkými mesiacmi, k čomu prispela stabilizácia cien energií a zlepšenie v dodávateľských reťazcoch, dodal ekonóm. Signály výraznej expanzie však podľa neho zatiaľ nie sú viditeľné, pretože ekonomiku stále zaťažuje vojna na Ukrajine, vysoké ceny a rastúce úrokové sadzby.