Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Nemecké firmy sa snažia využiť štátny program núdzového financovania

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Ide najmä o malé a stredné podniky, ktoré tvoria chrbticu nemeckého hospodárstva.

Frankfurt nad Mohanom 24. marca (TASR) – Nemecké firmy sa ponáhľajú využiť štátny program núdzového financovania, keďže sa musia vyrovnať s dôsledkami epidémie nového koronavírusu. Informovali o tom v utorok bankári.

Štátna rozvojová banka KfW, ktorá bola založená na financovanie obnovy krajiny po druhej svetovej vojne, začala v pondelok prijímať žiadosti o pôžičky od nemeckých bánk a ich podnikových klientov.

Toto úsilie je kľúčové pre udržanie najväčšej európskej ekonomiky aspoň čiastočne v pohybe, keďže firmy zastavujú svoje aktivity, aby obmedzili šírenie vírusu.

Deutsche Bank zaznamenala v pondelok viac ako 5300 dopytov od klientov, z toho 300 boli konkrétne žiadosti o úver, uviedol v utorok hovorca banky. Prvé pôžičky už boli schválené a pravdepodobne budú vyplatené tento týždeň.

Commerzbank uviedla, že takmer tretina žiadostí o informácie splnila kritériá programu KfW.

Ide najmä o malé a stredné podniky, ktoré tvoria chrbticu nemeckého hospodárstva.

Nemecko poskytne garanciu až do výšky 90 % úveru pre malé spoločnosti s menej ako 250 zamestnancami a do výšky 80 % v prípade úveru pre väčšie spoločnosti. Domáca banka firiem, alebo Hausbank, ponesie zvyšok rizika.