Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Nemecké ministerstvo financií pripravuje nové kompenzácie pre firmy

Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová./span> Foto: TASR/AP

Kancelárka Angela Merkelová aktuálne tlačí na to, aby sa v novembri zaviedli plošné karanténne opatrenia, ktoré by negatívne zasiahli reštaurácie, bary, hotely a iné prevádzky.

Berlín 28. októbra (TASR) - Nemecký minister financií Olaf Scholz pripravuje kompenzácie pre firmy. Dôvodom sú navrhované nové reštriktívne opatrenia na spomalenie šírenia nového koronavírusu.

Kancelárka Angela Merkelová aktuálne tlačí na to, aby sa v novembri zaviedli plošné karanténne opatrenia, ktoré by negatívne zasiahli reštaurácie, bary, hotely a iné prevádzky. Návrh ešte musia schváliť administratívy 16 nemeckých spolkových krajín.

Scholz chce zmierniť ekonomické následky opatrení. Malé firmy by si podľa jeho plánu mohli nárokovať 75 % tržieb, ktoré vygenerovali v novembri 2019. Väčšie firmy by mali nárok na 70 % ušlých tržieb.

Hodnota navrhovaného kompenzačného balíka, o ktorom spolková vláde ešte stále diskutuje, by mala dosiahnuť 7 miliárd až 10 miliárd eur. Experti varujú, že druhá vlna pandémie, ktorá je väčšia než prvá, môže zastaviť zotavovanie nemeckej ekonomiky.