Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Nemecké ministerstvo hospodárstva očakáva mierne oživenie ekonomiky

Burzový maklér reaguje na burze vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Ekonomická recesia v zmysle trvalejšieho poklesu sa v súčasnosti neočakáva, uviedlo ministerstvo vo svojej mesačnej správe.

Berlín 14. júna (TASR) - Nemecké ministerstvo hospodárstva v stredu uviedlo, že v ďalšom priebehu roka očakáva mierne oživenie ekonomiky. Dôvodmi sú okrem iných faktorov zmiernenie cenových tlakov na globálnom energetickom trhu a očakávané oživenie globálnej ekonomiky. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Ekonomická recesia v zmysle trvalejšieho poklesu sa v súčasnosti neočakáva, uviedlo ministerstvo vo svojej mesačnej správe.

Nemecko vstúpilo v 1. štvrťroku 2023 do tzv. technickej recesie, ktorá je definovaná ako dva po sebe idúce štvrťroky hospodárskeho poklesu. Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka klesol pritom v období január - marec 2023 o 0,3 % oproti predchádzajúcim trom mesiacom, keď sa medzikvartálne znížil o 0,5 %.

Najväčšia európska ekonomika zápasí s vysokou mierou inflácie aj vysokými úrokovými sadzbami Európskej centrálnej banky (ECB), v dôsledku čoho spotrebitelia obmedzujú svoje výdavky. Inflácia sa už síce v máji znížila na 6,1 % zo 7,2 % v apríli, ale stále sa drží vysoko nad cieľovou hranicou ECB, ktorou je inflácia na úrovni 2 %.

V apríli vláda v Berlíne predpovedala, že sa HDP Nemecka v roku 2023 zvýši o 0,4 %.