Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nemecké odbory kritizujú návrhy na nové pravidlá pre bitúnky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vláda koncom júla vzhľadom na nárast prípadov nákazy novým koronavírusom v mäsiarskych prevádzkach navrhla výrazné sprísnenie pravidiel.

Hannover 23. augusta (TASR) - Odbory a cirkvi v spore o lepšie pracovné a životné podmienky pre zamestnancov nemeckých bitúnkov z východnej Európy kritizovali plány spolkovej vlády ako nedostatočné. Ubytovanie ľudí sa vraj novým návrhom zákona nezlepší, skôr dochádza k úplnému opaku.

"Prvýkrát sa legitimizuje časové prepojenie práce a bývania. Kto príde o prácu, bude vykázaný z ubytovania a skončí ako bezdomovec na ulici," kritizuje zhruba 30 zástupcov rôznych sociálnych, odborových a cirkevných organizácií. "Urgentne žiadame poslancov, aby konečne zakročili proti premršteným cenám postelí, ktoré spravidla stoja 300 až 400 eur mesačne, a zaviedli cenový strop," cituje z vyhlásenia agentúra DPA.

Vláda koncom júla vzhľadom na nárast prípadov nákazy novým koronavírusom v mäsiarskych prevádzkach navrhla výrazné sprísnenie pravidiel. Okrem iného plánuje zákaz nájomných pracovníkov a zmlúv o vykonaní konkrétnej práce. Porciovanie a spracovanie mäsa v branži bude od budúceho roka zakázané pre nájomných či sezónnych pracovníkov, budú tak môcť robiť len ľudia priamo zamestnaní v danej firme.

Odbory sa navyše obávajú, že mäsiarskym koncernom sa podarí ovplyvniť plánovaný zákon tak, aby mohli prísnejšie pravidlá obchádzať. "Nájomná práca v tejto branži už nesmie existovať. Mnohé subdodávateľské firmy, ktoré ľudí svojimi zmluvami o vykonaní konkrétnej práce trápia a vykorisťujú, sú registrované aj ako sprostredkovateľské agentúry," kritizujú združenia. V budúcnosti musí platiť, že v jednom firemnom areáli smie sídliť len jediná firma a pracovať stabilný pracovný tím.