Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Nemecké odbory kritizujú vysokú úmrtnosť na staveniskách

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

V roku 2022 sa v Nemecku smrteľne zranilo 74 pracovníkov a celkovo bolo nahlásených 99.380 nehôd.

Berlín 8. apríla (TASR) - Nemecký odborový zväz v sobotu kritizoval častosť smrteľných úrazov na staveniskách v krajine, hoci počet takýchto úmrtí vlani v porovnaní s rokom 2021 klesol. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

V roku 2022 sa v Nemecku smrteľne zranilo 74 pracovníkov a celkovo bolo nahlásených 99.380 nehôd. V roku 2021 bolo zaznamenaných 85 smrteľných úrazov a 103.518 nehôd, uviedol zväz s odvolaním sa na predbežné údaje združenia zamestnávateľských poisťovní.

"Aj keď sa počet prípadov v porovnaní s predchádzajúcim rokom znížil, úrazovosť v stavebníctve je stále vysoká," povedal šéf zväzu s názvom Priemyselné odbory - stavebníctvo, poľnohospodárstvo, životné prostredie (IG BAU) Robert Feiger.

"Staveniská sú stále problémovým dieťaťom z hľadiska bezpečnosti práce," dodal odborový predák v Berlíne. Zo štatistík vyplýva, že každé tri a pol pracovného dňa sa na staveniskách v Nemecku stane jeden smrteľný úraz.

Počet nenahlásených prípadov je pravdepodobne oveľa vyšší. Hlavnou príčinou smrteľných úrazov v minulom roku boli pády zo striech a lešení, nasledovali smrteľné úrazy spôsobené stavebnými strojmi a padajúcimi stavebnými prvkami.

"Bezpečnosť na staveniskách musí mať najvyššiu prioritu," vyhlásil Feiger. Vysoké náklady a časový tlak by nemali viesť k zanedbávaniu bezpečnosti práce. Podľa odborov je takisto potrebná väčšia prevencia, ako aj viac zdravotníckych a bezpečnostných kontrol zo strany príslušných štátnych orgánov.