Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nemeckí rušňovodiči idú do štrajku, od štvrtka do pondelka

Na snímke z 18. októbra 2014 cestujúci sedia na svojom kufri na nástupišti počas štrajku rušňovodičov na železničnej stanici v Mníchove. Foto: TASR/AP

Štrajk bude prebiehať od štvrtkového skorého rána do pondelkového rána (6.-10. novembra), pričom rušňovodiči nákladných vlakov začnú štrajkovať už v stredu popoludní.

Berlín 4. novembra (TASR) - Odborová organizácia zastupujúca nemeckých rušňovodičov zvolala svojich členov na štvordňový štrajk počas ostrého sporu so štátnou železničnou spoločnosťou Deutsche Bahn ohľadne kolektívnej zmluvy.

Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Odborová organizácia GDL uviedla, že štrajk bude prebiehať od štvrtkového skorého rána do pondelkového rána (6.-10. novembra), pričom rušňovodiči nákladných vlakov začnú štrajkovať už v stredu popoludní. Štrajk nasleduje po sérii kratších štrajkov, vrátane dvojdňového z minulého mesiaca.

GDL žiada päťpercentné zvýšenie miezd a kratší pracovný čas. Oveľa väčším kameňom úrazu je jej požiadavka rokovať aj v mene ďalších zamestnancov, napríklad sprievodcov a pracovníkov vo vlakových reštauráciách, ktorých už tradične zastupovala konkurenčná odborová organizácia.

Štátne železnice Deutsche Bahn vyhlásili, že ponúkli päťpercentné zvýšenie miezd v priebehu 30 mesiacov pre rušňovodičov, ale nebudú súhlasiť s odborárskymi návrhmi zmlúv o mzdách pre ostatných zamestnancov.