Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Ekonomika

Nemecké poisťovne varujú pred nákladmi v dôsledku klimatických zmien

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Nárast škôd spôsobených prírodnými rizikami za posledných 20 rokov je prejavom a výsledkom klimatickej zmeny, ktorú spôsobil človek.

Berlín 27. mája (TASR) - Nemecké združenie poisťovní (Gesamtverband der Deutschen Versicherungswirtschaft, GDV) v pondelok varovalo, že bez zavedenia potrebných opatrení sa náklady na poistenie v súvislosti s rastúcim počtom extrémnych poveternostných udalostí pravdepodobne výrazne zvýšia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Ak neprijmeme preventívne opatrenia a nebudeme plánovať, rekonštruovať a stavať spôsobom prispôsobeným klimatickým podmienkam, potom sa napríklad poistné za poistenie obytných budov v nasledujúcich desiatich rokoch zdvojnásobí," uviedol v pondelok Jörg Asmussen, výkonný riaditeľ GDV.

Nárast škôd spôsobených prírodnými rizikami za posledných 20 rokov je prejavom a výsledkom klimatickej zmeny, ktorú spôsobil človek, dodal. Boj proti tomuto trendu si podľa neho vyžaduje komplexný prístup. Ten zahŕňa prevenciu pri novej výstavbe a rekonštrukciách, ako aj rozdelenie rizika medzi súkromnú sféru a štát, zdôraznil Asmussen.