Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Nemecké priemyselné objednávky klesli najprudšie od začiatku pandémie

Burzový maklér reaguje na burze vo Frankfurte nad Mohanom v pondelok 9. marca 2020. Foto: TASR/AP

Marcový údaj bol podstatne horší, než očakávali analytici. Tí počítali s poklesom priemyselných objednávok iba o 2,2 %.

Wiesbaden 5. mája (TASR) - Nemecké priemyselné objednávky zaznamenali v marci nečakane prudký pokles, ktorý dosiahol viac než 10 %. Rozsah poklesu tak prekonal odhady analytikov takmer päťnásobne. Objednávky kapitálových tovarov klesli o vyše 14 % a objednávky polotovarov o viac než 7 %. Informovali o tom agentúra Reuters a portál tradingeconomics, ktoré zverejnili najnovšie údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.

Priemyselné objednávky klesli v marci oproti predchádzajúcemu mesiacu o 10,7 %, čo predstavuje najprudší pokles od apríla 2020. Vo februári sa objednávky zvýšili o 4,5 %, pričom za daný mesiac Destatis revidoval údaje mierne nadol, keď pôvodne za február uvádzal rast priemyselných objednávok o 4,8 %.

Marcový údaj bol podstatne horší, než očakávali analytici. Tí počítali s poklesom priemyselných objednávok iba o 2,2 %.

Najvýraznejšie klesli kapitálové objednávky, konkrétne o 14,1 %. Klesli aj objednávky polotovarov, a to o 7,5 %. Naopak, objednávky spotrebného tovaru sa zvýšili o 1,2 %.

Vývoj objednávok v marci výrazne ovplyvnil dopyt na domácom aj zahraničnom trhu, najmä však dopyt zo zahraničia prudko klesol. Objednávky na domácom trhu klesli v marci medzimesačne o 6,8 %, zo zahraničia až o 13,3 %. Z toho z ostatných krajín eurozóny zaznamenali pokles o 10,8 %.