Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Nemecké priemyselné objednávky rástli pomalšie, než sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Priemyselné objednávky upravené o sezónne a kalendárne vplyvy vzrástli v novembri podľa Destatisu medzimesačne o 0,3 %.

Wiesbaden 8. januára (TASR) - Nemecké priemyselné objednávky sa v novembri vrátili k rastu, jeho tempo však výrazne zaostalo za očakávaniami. Poukázali na to v pondelok zverejnené údaje nemeckého štatistického úradu Destatis. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

Priemyselné objednávky upravené o sezónne a kalendárne vplyvy vzrástli v novembri podľa Destatisu medzimesačne o 0,3 %. V porovnaní s vývojom v predchádzajúcom mesiaci to predstavuje výrazný obrat, keď v októbri klesli po revízii o 3,8 %, napriek tomu bol výsledok hlboko pod odhadmi analytikov. Tí počítali s rastom objednávok o 1 %. Októbrové údaje boli revidované mierne smerom nadol, keď predbežný odhad poukazoval na pokles o 3,7 %.

Pod novembrový vývoj sa podpísali najmä objednávky na domácom trhu, ktoré sa zvýšili o 1,4 %. Na druhej strane, objednávky zo zahraničia klesli o 0,4 %, čo ovplyvnili najmä objednávky z krajín eurozóny. V ich prípade pokles dosiahol 1,9 %. Z ostatných krajín sa objednávky zvýšili o 0,6 %.

Na medziročnej báze pokračovali nemecké priemyselné objednávky v novembri v poklese, tempo poklesu sa však zmiernilo. Zatiaľ čo v októbri klesli o 7,3 %, v novembri pokles predstavoval 4,4 %.