Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Nemecké priemyselné objednávky sa prepadli o viac než 11 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Analytici počítali s poklesom v januári iba o 6 %, pričom vychádzali z pôvodných údajov za december, ktoré poukazovali na rast priemyselných objednávok o 8,9 %.

Wiesbaden 7. marca (TASR) - Nemecké priemyselné objednávky zaznamenali na začiatku tohto roka nečakaný prepad o viac než 11 %. Vývoj v sektore ovplyvnili rovnako domáci aj zahraničné trhy, keď v obidvoch prípadoch pokles presiahol 11 %. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA a portálu tradingeconomics, ktoré zverejnili údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.

Priemyselné objednávky klesli v januári oproti predchádzajúcemu mesiacu o 11,3 %, zatiaľ čo v decembri zaznamenali rast po revízii smerom nahor o 12 %. Analytici počítali s poklesom v januári iba o 6 %, pričom vychádzali z pôvodných údajov za december, ktoré poukazovali na rast priemyselných objednávok o 8,9 %.

Za nepriaznivým vývojom na začiatku roka, ktorý predstavuje najprudší pokles objednávok za šesť mesiacov, je podľa Destatisu vysoký objem veľkých objednávok v mesiaci december. Objednávky na domácom trhu klesli v januári medzimesačne o 11,2 % a zo zahraničných trhov zaznamenali pokles o 11,4 %. V rámci zahraničných objednávok výsledky zhoršili najmä ostatné krajiny eurozóny, z ktorých objednávky na nemecké výrobky klesli o 25,7 %.

V medziročnom porovnaní sa nové priemyselné objednávky znížili v januári o 6 %. Na porovnanie, v decembri zaznamenali rast o 6,6 %.