Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nemecké stavebníctvo zaznamenalo najprudší pokles za vyše 1,5 roka

Dvaja robotníci sa pozerajú dolu z novej výškovej budovy, ktorá je vo výstavbe v bankovej štvrti v nemeckom Frankfurte nad Mohanom vo štvrtok 6. októbra 2022. Foto: TASR - AP

Z troch sledovaných kategórií v stavebnom sektore najvýraznejší pokles zaznamenala oblasť bytovej výstavby.

Berlín 6. októbra (TASR) - Aktivita v nemeckom stavebnom sektore zaznamenala pokles aj v septembri, už šiesty mesiac po sebe, pričom tempo poklesu bolo najvýraznejšie za viac než 1,5 roka. Poukázali na to vo štvrtok výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global. Informoval o tom server RTTNews.

Index nákupných manažérov pre nemecký stavebný sektor dosiahol v septembri 41,8 bodu, zatiaľ čo v auguste predstavoval 42,6 bodu. To znamená ďalšie zrýchlenie poklesu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Pod touto úrovňou sa index drží už pol roka, pričom septembrová hodnota indexu sa dostala na najnižšiu úroveň od februára 2021, keď aktivitu v stavebníctve narušilo nepriaznivé počasie.

Z troch sledovaných kategórií v stavebnom sektore najvýraznejší pokles zaznamenala oblasť bytovej výstavby. Tempo poklesu podľa S&P Global dosiahlo najvýraznejšiu úroveň od apríla 2020.

Prudký pokles aktivity evidovala aj oblasť inžinierskych stavieb. Tempo poklesu v tomto segmente bolo najvýraznejšie od októbra minulého roka.

Poklesu sa nevyhol ani tretí hlavný segment stavebníctva, ktorým je oblasť komerčných stavieb zahrnujúca obchody, sklady a kancelárske priestory. V tejto oblasti však bolo tempo poklesu iba mierne.

Čo sa týka vyhliadok aktivity v stavebníctve v nasledujúcich 12 mesiacoch, firmy boli v septembri pesimistickejšie než v predchádzajúcom mesiaci. Index ich očakávaní klesol na takmer historické minimum.