Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Nemecká vláda znížila svoju prognózu rastu ekonomiky v roku 2024

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nemecká spolková vláda minulý týždeň znížila svoju prognózu hospodárskeho rastu v tomto roku na 0,2 % z 1,3 % v dôsledku slabého rastu globálnej ekonomiky.

Berlín 21. februára (TASR) - Nemecká vláda v stredu schválila ekonomickú správu, v ktorej znížila prognózu rastu ekonomiky v roku 2024 na 0,2 %. Uviedli to vládne zdroje. Prispeli k tomu slabý globálny dopyt, geopolitická neistota a pretrvávajúca vysoká inflácia, ktoré narušili nádeje na rýchle oživenie najväčšieho európskeho hospodárstva. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Predchádzajúca vládna prognóza z októbra 2023 predpokladala, že nemecká ekonomika, ktorá v uplynulých štvrťrokoch balansovala medzi stagnáciou a recesiou, tento rok vzrastie o 1,3 %. Neskôr sa ukázalo, že hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka sa v roku 2023 znížil o 0,3 %.

Minister hospodárstva Robert Habeck už revidovaný výhľad potvrdil a ďalšie podrobnosti poskytne vo výročnej správe o hospodárstve neskôr v stredu.

Nemeckí ekonomickí poradcovia plánujú nasledovať príklad spolkovej vlády a znížiť svoju prognózu hospodárskeho rastu v roku 2024, povedala v rozhovore pre agentúru Reuters poradkyňa Ulrike Malmendierová.

Pochmúrne vyhliadky pre Nemecko prichádzajú uprostred obáv o jeho pozíciu významnej priemyselnej lokality, keď sa vláda snaží zosúladiť svoje prísne fiškálne pravidlá s potrebou prilákať investície a pomôcť financovať náklady na tzv. zelený prechod.

Návrh vládnej správy, ktorý sa Reuters podarilo získať, poukazuje na "normalizáciu" fiškálnej politiky v roku 2024 po tom, ako rozhodnutie ústavného súdu prinútilo koalíciu k bolestivým škrtom v rozpočte na tento rok.

Očakáva sa tiež, že vláda vo svojej správe v stredu predpovedá zmiernenie inflácie z 5,9 % v roku 2023 na 2,8 % v tomto roku.



Nemeckí ekonomickí poradcovia znížia prognózu rastu na rok 2024



Nemeckí ekonomickí poradcovia plánujú nasledovať príklad spolkovej vlády a znížiť svoju prognózu hospodárskeho rastu v roku 2024. Uviedla to poradkyňa Ulrike Malmendierová. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

"Myslím si, že určite pôjdeme rovnakým smerom, naznačujú to naše čísla," povedal Malmendierová, popredná ekonómka, ktorá je tiež profesorkou ekonómie a financií na Kalifornskej univerzite v Berkeley.

Novembrová prognóza poradcov nemeckej vlády predpokladá rast najväčšej európskej ekonomiky v roku 2024 len na 0,7 %. Najbližšia oficiálna aktualizácia sa očakáva v polovici mája.

Nemecká spolková vláda minulý týždeň znížila svoju prognózu hospodárskeho rastu v tomto roku na 0,2 % z 1,3 % v dôsledku slabého rastu globálnej ekonomiky a rozhodnutia nemeckého ústavného súdu, ktorý urobil dieru v rozpočte krajiny.

Vláda má zverejniť svoju výročnú správu o hospodárení neskôr v stredu.