Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Nemeckí environmentalisti podali sťažnosť proti LNG terminálu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Návrh postaviť LNG terminál na Rujane, obľúbenej dovolenkovej destinácii na pobreží Baltského mora, ktorá sa nachádza v blízkosti niekoľkých citlivých prírodných rezervácií, vyvolal spory.

Rostock 11. decembra (dpa) - Nemecká environmentálna organizácia Deutsche Umwelthilfe (DUH) oficiálne vyjadrila nesúhlas s plánovaným terminálom na skvapalnený zemný plyn (LNF) v Baltskom mori. Dokumentácia k projektu podľa jej vyjadrenia neobsahuje potrebné analýzy a odborné posudky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Spoločnosť Deutsche Regas ako prevádzkovateľ terminálu neidentifikoval systematickým spôsobom možné hrozby a opatrenia na minimalizáciu rizík sú tiež neúplné, kritizovala v pondelok DUH.

"Podklady k žiadosti boli zjavne vypracované nedbalo,"
uviedol výkonný riaditeľ združenia Sascha Müller-Kraenner. Dve lode terminálu označil za vysoko rizikové prevádzky, ktoré majú byť umiestnené na okraji prírodných rezervácií a v bezprostrednej blízkosti veľmi frekventovaného trajektového terminálu. Vláda musí vyvodiť závery z chybného plánovania a zrušiť projekt v záujme ochrany obyvateľov a prírody, zdôraznil Müller-Kraenner.

Námietku organizácia vzniesla v rámci otvoreného schvaľovacieho konania. Ak na ňu vláda nebude prihliadať, plánuje pristúpiť k právnym krokom na úrovni Spolkového správneho súdu. Nemecká vláda podporila projekt ako dôležitý na zabezpečenie dodávok energie. Kritici však tvrdia, že iné terminály na dovoz LNG už poskytujú dostatočnú kapacitu na zásobovanie krajiny.

Terminál na Rujane je jedným z niekoľkých zariadení na dovoz LNG, ktoré sa stavajú v Nemecku. Majú nahradiť dovoz zemného plynu z Ruska, kedysi dôležitý zdroj energie, ktorý sa zastavil po uvalení sankcií proti Moskve za inváziu na Ukrajinu vo februári 2022.

Návrh postaviť LNG terminál na Rujane, obľúbenej dovolenkovej destinácii na pobreží Baltského mora, ktorá sa nachádza v blízkosti niekoľkých citlivých prírodných rezervácií, vyvolal spory. Nemecká vláda podporila projekt ako dôležitý na zabezpečenie dodávok energie. Kritici však tvrdia, že iné terminály na dovoz LNG už poskytujú dostatočnú kapacitu na zásobovanie krajiny.