Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nemeckí maloobchodníci sa boja slabých tržieb počas vianočnej sezóny

Na archívnej snímke z 15. decembra 2021 vianočný darček zabalený v červenom papieri visí na vianočnom strome v nemeckom meste Greetsiel. Foto: TASR

Až 70 % z 500 opýtaných firiem uviedlo, že v tomto sviatočnom období očakávajú horšie výsledky ako minulý rok.

Berlín 10. novembra (TASR) - Nemeckí spotrebitelia a podniky čelia náročnej vianočnej nákupnej sezóne pre vysokú, dvojcifernú mieru inflácie a drahé energie. Uviedlo to vo štvrtok nemecké združenie maloobchodníkov (HDE), ktoré predpovedá tento rok pokles vianočných tržieb po očistení od inflácie. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Združenie očakáva v posledných dvoch mesiacoch roku 2022 medziročný nárast tržieb o 5,4 % v nominálnom vyjadrení. Ale po očistení od inflácie budú podľa HDE tržby o 4 % nižšie ako vlani.

"Tržby rastú len cez zvyšovanie cien poháňané infláciou," povedal generálny riaditeľ HDE Stefan Genth, podľa ktorého bude tohoročné vianočné obdobie pre maloobchodníkov náročné.

"Vzhľadom na zložitú situáciu s enormným zdražovaním energií panuje medzi firmami aj zákazníkmi veľká neistota. Vysoká inflácia a zlá nálada spotrebiteľov naozaj neveštia nič dobré pre vianočnú sezónu," vyhlásil.

Podľa združenia až 70 % z 500 opýtaných firiem uviedlo, že v tomto sviatočnom období očakávajú horšie výsledky ako minulý rok.

V októbri sa harmonizovaná miera inflácie v Nemecku, najväčšej európskej ekonomike, vyšplhala na 11,6 %. Vláda a experti vo všeobecnosti očakávajú, že krajina túto zimu vstúpi do recesie.