Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Nemeckí obchodníci sa obávajú narušenia dodávateľského reťazca

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V obave, že omikron môže ochromiť kritické služby a sektory, nemecká vláda niektoré opatrenia sprísnila, najmä čo sa týka pohostinských služieb.

Berlín 12. januára (TASR) - Zástupcovia nemeckého obchodu sa obávajú, že v dôsledku rýchleho šírenia nového a infekčnejšieho variantu koronavírusu omikron dôjde k výraznému narušeniu dodávateľského reťazca. Dlhodobý kolaps dodávateľskej siete však nepredpokladajú.

"Riziko kolapsu nehrozí, obávame sa však masívneho narušenia dodávateľského reťazca - minimálne dočasne," povedal prezident Zväzu nemeckého veľkoobchodu (BGA) Dirk Jandura. "Proti globálnej pandémii je veľmi ťažké sa ochrániť," povedal Jandura. Zároveň vyzval vládu na podporu podnikov, ako prostredníctvom zníženia cien energií, tak aj inej formy pomoci.

V stredu ráno oznámilo Nemecko za uplynulých 24 hodín po prvý raz vyše 80.000 nových prípadov nákazy koronavírusom a 384 obetí ochorenia COVID-19. Celkovo bolo v stredu Inštitútu Roberta Kocha nahlásených 80.430 infikovaných. Presne pred týždňom bol denný prírastok nakazených 58.912. Inštitút zároveň uviedol, že omikron sa v súčasnosti podieľa na celkovom počte infikovaných v Nemecku viac než 44 %.

V obave, že omikron môže ochromiť kritické služby a sektory, nemecká vláda niektoré opatrenia sprísnila, najmä čo sa týka pohostinských služieb. Nemecká obchodná komora (DIHK) nové opatrenia vlády privítala, uviedla však, že sa obáva zvyšujúceho sa počtu infikovaných v logistickom sektore. Ten už aj pred nástupom omikronu trpel nedostatkom zamestnancov.