Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nemeckí rušňovodiči pokračujú v štrajku už druhý deň

Odstavené vlakové súpravy počas štrajku nemeckých rušňovodičov. Foto: TASR/AP

V niektorých regiónoch však dosah štrajku nebol taký silný, ako sa predpokladalo.

Berlín 23. apríla (TASR) - Nemeckí rušňovodiči dnes už druhý deň pokračujú v štrajku a najmä ráno prinútili milióny dochádzajúcich ľudí obrniť sa trpezlivosťou. V niektorých regiónoch však dosah štrajku nebol taký silný, ako sa predpokladalo. Informovala o tom agentúra DPA.

Štrajk Odborovej organizácie nemeckých rušňovodičov (GDL) v osobnej doprave má pokračovať do 21.00 h dnešného večera, v nákladnej preprave sa potiahne až do piatka (24.4.) do 9.00 h.



Podľa náhradného cestovného poriadku má byť dnes vypravený len každý tretí diaľkový vlak, v prípade regionálnych liniek vyriešili železnice Deutsche Bahn situáciu odlišne. Na západe krajiny vypravia zhruba 60 % vlakov, vo východnom Nemecku, kde má GDL viac členov, iba 10 až 15 % súprav. V spolkových krajinách Sasko, Sasko-Anhaltsko, Durínsko, Berlín a Brandenbursko vypravili dokonca viac vlakov. V diaľkovej preprave vlaky predĺžili o dodatočné vagóny.

Kým protesty GDL v Bavorsku, Hessensku a Porýní-Falcku spôsobili výrazné obmedzenia v doprave a zasiahli aj rannú premávku električiek, situácia v Hamburgu a Slezvicku-Holštýnsku bola pokojná, keďže mnohí rušňovodiči sú štátnymi zamestnancami a nesmú štrajkovať.