Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nemeckí spotrebitelia menia návyky v dôsledku vysokej inflácie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Podľa ankety, na ktorej sa zúčastnilo vyše 10.000 ľudí, viac ako polovica opýtaných (52 %) nakupuje iba produkty, ktoré skutočne potrebujú.

Düsseldorf 27. novembra (TASR) - Dramaticky rastúce ceny spôsobujú, že si ľudia v Nemecku uťahujú opasky a menia svoje spotrebiteľské návyky viacerými spôsobmi. Ukázali to výsledky prieskumu spoločnosti NielsenIQ. TASR prevzala správu z DPA.

Podľa ankety, na ktorej sa zúčastnilo vyše 10.000 ľudí, viac ako polovica opýtaných (52 %) nakupuje iba produkty, ktoré skutočne potrebujú.

Približne 44 % respondentov uviedlo, že už neutrácajú "za zábavu alebo luxusný tovar", 31 % sa pokúša obmedziť návštevy reštaurácií a namiesto toho jedia doma a zhruba 30 % opýtaných súhlasilo s výrokom "nakupujem menej".

"Ľudia využívajú aj mnoho iných stratégií šetrenia. Viac porovnávajú ceny, venujú väčšiu pozornosť špeciálnym ponukám, prechádzajú na lacnejšie produkty, ako sú vlastné značky reťazcov, alebo častejšie nakupujú v diskontoch," povedal odborník spoločnosti NielsenIQ Lothar Staiblin.

Mnohí spotrebitelia tiež menia svoje spotrebiteľské návyky, napríklad maslo nahrádzajú margarínom a minerálky vodou z vodovodu.

Podľa prieskumu sa inflácie vôbec neobáva len asi 10 % populácie. Ide najmä o ľudí s vysokými príjmami.