Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Nemeckí výrobcovia farieb a náterov zaznamenali vlani pokles predaja

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Spoločnosti vyrábajúce farby, nátery a tlačiarenské farby evidovali v roku 2023 objem predaja na úrovni 1,47 milióna ton.

Frankfurt nad Mohanom 19. februára (TASR) - Nemeckí výrobcovia farieb, náterov a tlačiarenských farieb zaznamenali za minulý rok pokles predaja, pričom ako hlavný dôvod uviedli problémy stavebného sektora. Čiastočne však predaj ovplyvnila aj klesajúca nálada spotrebiteľov, ktorí obmedzili nákupy neesenciálnych tovarov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Spoločnosti vyrábajúce farby, nátery a tlačiarenské farby evidovali v roku 2023 objem predaja na úrovni 1,47 milióna ton. V porovnaní s rokom 2022 to znamená pokles približne o 3 %, uviedla v pondelok Asociácia nemeckých výrobcov farieb a tlačiarenských farieb VdL. Podľa VdL je za poklesom najmä prepad v nemeckom stavebnom sektore, ktorý zápasí s rastúcimi nákladmi a vysokými úrokovými sadzbami. Asociácia dodala, že okrem slabého dopytu na domácom trhu vývoj predaja v sledovanom priemysle ovplyvnil aj výrazný pokles exportu. Tržby síce aj vďaka zvýšeniu cien vzrástli, avšak iba o necelé 2 % na 6,1 miliardy eur.

Objem predaja architektonických farieb klesol o 4 % a náterov pre drevospracujúci a nábytkársky priemysel o 9 %. Zatiaľ čo stavebníctvo dopláca na krízu v bytovej výstavbe, vývoj v nábytkárskom priemysle ovplyvňuje pokles spotrebiteľskej nálady.

Výrazne klesol aj objem predaja tlačiarenských farieb. V porovnaní s rokom 2022 sa znížil o 13 %. Naopak, priemyselné nátery zaznamenali rast predaja. Celkovo však VdL očakáva, že objem predaja farieb, náterov a tlačiarenských farieb bude v poklese pokračovať aj tento rok, pričom pokles odhaduje na 4 %.