Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nemecko a Francúzsko sú blízko dohode o rozpočte eurozóny

Ilustračné foto. Foto: TASR

Hlavným cieľom rozpočtu je tesnejšia integrácia štátov, ktoré zaviedli euro.

Berlín 20. februára (TASR) - Nemecko a Francúzsko sú blízko dohode o návrhoch spoločného rozpočtu eurozóny. Vyhlásil to v stredu nemecký minister financií Olaf Scholz. Dodal, že očakáva dohodu už tento alebo nasledujúci týždeň.

"Sme veľmi blízko," povedal Scholz. "Včera (19. 2.) sme mali dobrý rozhovor, čo nás vedie k presvedčeniu, že by sme to mohli spoločne dosiahnuť do konca tohto týždňa, alebo na začiatku ďalšieho, a potom ju predstavíme našim ostatným priateľom v Európe."

Nemecký denník Handelsblatt v utorok (19. 2.) napísal, že dve najväčšie ekonomiky eurozóny - Nemecko a Francúzsko - sa dohodli na návrhu spoločného rozpočtu euroregiónu. Mal by sa používať na odmeňovanie krajín, ktoré úspešne realizujú ekonomické reformy a na financovanie strategických investícií.

No hlavným cieľom rozpočtu je tesnejšia integrácia štátov, ktoré zaviedli euro. Scholz vlani spoločne s francúzskym rezortným kolegom Brunom Le Maireom uviedli, že spoločný rozpočet by mal znížiť ekonomické rozdiely medzi krajinami eurozóny a pomôže regiónu odvrátiť prípadné krízy v budúcnosti. No niektorým členom euroregiónu sa spoločný rozpočet nepozdáva, obávajú sa ďalších finančných požiadaviek a otázne je aj využitie rozpočtu.