Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nemca, spolupracovníka súkromnej banky, budú stíhať za únik údajov

Počítače Foto: TASR

Obžalovaný sa priznal, že predmetné údaje predal za 1,1 milióna eur nemeckým daňovým orgánom.

Bern/Düsseldorf 30. júna (TASR) - Nemeckého počítačového experta v službách istej súkromnej banky v Zürichu obžalovala prokuratúra v Berne z krádeže asi 2700 interných údajov finančného ústavu o nemeckých klientoch.

Obžalovaný, ktorého zadržali pred takmer rokom, sa priznal, že predmetné údaje predal za 1,1 milióna eur nemeckým daňovým orgánom.

Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA po tom, čo ju ako prvé zverejnili vo víkendových vydaniach Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) a Neue Zürcher Zeitung s odvolaním sa na švajčiarsku spolkovú prokuratúru.

Orgány krajiny Helvétov činné v trestnom konaní popri príprave procesu s nemeckým občanom žijúcim vo Švajčiarsku konajú, ako informovali, aj proti niekdajšiemu pracovníkovi nemeckej daňovej polície na dôchodku, ktorý inkriminovaný nosič s údajmi nemeckých klientov švajčiarskej banky prevzal od obžalovaného vo februári 2012. Na základe týchto informácií začali nemecké orgány konať voči viacerým osobám, ktoré sa dopustili krátenia daní, uviedol denník WAZ.

Z prisľúbených 1,1 milióna eur vyplatili medzičasom obžalovanému v marci 2012 v Berlíne 200.000 eur. Zvyšok si spolková republika ponechala na vyrovnanie jeho daňových dlhov v Nemecku. Pri zadržaní podozrivého našla švajčiarska polícia 140.000 eur.

S pomocou druhej vyšetrovanej osoby sa vraj obžalovaný pokúsil predať podobným spôsobom aj údaje o holandských klientoch banky, čo mu však nevyšlo. Holandské daňové orgány totiž odmietli kúpu takýchto údajov od anonymného zdroja, informovali zdroje švajčiarskej prokuratúry.