Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Porýnie-Falcko kúpilo CD s údajmi o švajčiarskych kontách Nemcov

Ilustračné foto. Foto: TASR

CD stálo spolkovú krajinu 4 milióny eur. Informácie z disku by mohli priniesť do nemeckej štátnej pokladnice okolo 0,5 miliardy eur.

Berlín 16. apríla (TASR) - Nemecká spolková krajina Porýnie-Falcko oznámila, že kúpila kompaktný disk s údajmi o tajných bankových kontách nemeckých občanov, ktoré by mohli priniesť do nemeckej štátnej pokladnice okolo 0,5 miliardy eur. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Od koho spolková krajina informácie získala nie je známe, údaje sú ale podľa jej predstaviteľov autentické. "Údaje sú autentické a vynikajúcej kvality," povedal minister financií Porýnia-Falcka Carsten Kühl, ktorý dodal, že ich kúpili za 4 milióny eur. "Očakávame, že informácie umožnia Nemecku získať na daniach okolo 500 miliónov eur," dodal minister. Na základe informácie sa už dnes ráno uskutočnilo v Nemecku vyše 200 razií.

Týždenník Der Spiegel informoval, že údaje sa týkajú Nemcov s kontami vo švajčiarskych bankách, pričom ide približne o viac než 10.000 klientov.

Informácie o získaní ďalšieho CD s údajmi o bankových kontách Nemcov vo Švajčiarsku prichádzajú v čase diskusií o potrebe pritvrdiť v boji proti daňovým únikom. Stalo sa tak po tom, ako sa na verejnosť dostal zoznam tisícov vlastníkov tajných bankových účtov v daňových rajoch a po priznaní bývalého francúzskeho ministra pre rozpočet Jeroma Cahuzaca, že mal tajný účet vo švajčiarskej banke. Francúzsky prezident Francois Hollande následne rozhodol o povinnom zverejňovaní majetkov členov vlády, päť najväčších ekonomík EÚ sa dohodlo na prehĺbení spolupráce v boji proti daňovým únikom a Luxembursko súhlasilo so zmiernením svojho zákona o bankovom tajomstve.