Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Nemecko by zvládlo embargo na ruskú ropu, aj keď by malo problémy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa informácií nemeckého ministerstva hospodárstva závislosť krajiny od ropy z Ruska už klesla na približne 25 % z 35 %.

Berlín 26. apríla (TASR) - Podľa štúdie, ktorú si objednala organizácia Greenpeace, by Nemecko zvládlo dôsledky vyplývajúce zo zavedenia embarga na dovoz ruskej ropy. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

Najväčšia európska ekonomika by podľa analýzy energetického experta Steffena Bukolda zvládla vplyv embarga na ceny ropy, pričom zákaz jej dovozu z Ruska by zabránil toku peňazí pre vojnové výdavky Moskvy.

Nemecká vláda je rozhodne proti zákazu ruskej ropy a plynu. Krajiny Európskej únie (EÚ) sa síce začiatkom apríla dohodli na zákaze dovozu uhlia, ale štúdia zistila, že uhlie má len malý podiel na ruských príjmoch z predaja energetických surovín.

Vývoz ropy a plynu sa v roku 2021 podieľal približne 60 % na príjmoch Ruska z exportu.

Podľa informácií nemeckého ministerstva hospodárstva závislosť krajiny od ropy z Ruska už klesla na približne 25 % z 35 %. Očakáva sa, že do polovice tohto roka sa zníži na polovicu vlaňajšieho objemu.

Zo štúdie Greenpeace vyplýva, že dve tretiny z dovážanej ruskej ropy smerujú do východného Nemecka po súši cez ropovod Družba. Zvyšná tretina prichádza do západného Nemecka cez prístavy.

Štúdia pripúšťa, že embargo by spôsobilo veľké logistické problémy vo východnom Nemecku, kde ropovod Družba zásobuje rafinérie v Schwedte a Leune. Strata dodávok ruskej ropy by im spôsobila ťažkosti, ktoré by sa nedali vyriešiť bez „aktívnych prevádzkových a politických opatrení“ v Nemecku a Poľsku.