Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nemecko chce dosiahnuť zvýšenie poštových poplatkov z Číny

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Na utorok 24. septembra zvolali do Ženevy mimoriadny kongres Svetovej poštovej únie.

Ženeva 22. septembra (TASR) - Nečestná konkurencia Číny stojí nemecké internetové obchody len v prípade spotrebnej elektroniky 500 miliónov eur ročne. "Ide o masívne poškodzovanie Nemecka a stojí tisíce pracovných miest," povedal prezident nemeckého Združenia pre elektronický obchod a zásielkový predaj (BEVH) Gero Furchheim pre agentúru DPA.

USA a ostatné rozvinuté krajiny chcú tieto problémy vyriešiť a zvýšiť príliš nízke poštové poplatky pre zasielanie tovaru z Číny. Na utorok 24. septembra preto zvolali do Ženevy mimoriadny kongres Svetovej poštovej únie. Nízke sadzby súvisia s pravidlami únie, ktoré od roka 1874 riadia medzinárodnú poštovú premávku. Tieto pravidlá mali podporiť chudobnejšie krajiny, vzhľadom na záplavu online objednávok v Číne však vyvolávajú nevôľu. "V Európe platia predajcovia dvoj- až trojnásobok," hovorí Furchheim.

USA pohrozili vystúpením z únie, ak 192 členských štátov neschváli zvýšenie poplatkov pre Čínu. "Hoci odmietame Trumpove metódy v štýle eskalácií a jednostranných krokov, kritika je odôvodnená," dodal Furchheim. Poplatky sa musia urýchlene zvýšiť. Záplava čínskych zásielok spôsobila spoločnosti Deutsche Post DHL pred tromi rokmi odhadovanú stratu 120 miliónov eur.

"Priame zásielky z Číny rastú vysokým tempom," povedal Furchheim. "Odhadujeme, že priamo z Číny sa do nemeckých domácností dodávajú elektronické prístroje v hodnote viac než miliardy eur ročne." Ide o podstatnú časť objednávok v oblasti elektroniky a komunikácie v celkovej hodnote takmer 12 miliárd eur. Podľa odhadov branže vlani prišlo z Číny do Nemecka zhruba 70 miliónov takýchto zásielok.

BEVH vidí v rámci konkurencie s čínskymi predajcami dva ďalšie problémy - produktovú bezpečnosť a dane. Nemecké firmy míňajú milióny na bezpečnostné testy. Zahraniční predajcovia na tom šetria, preto na nemecký trh prichádzajú množstvá chybných zariadení. "Požadujem prijatie 1000 ďalších colníkov, aby zamedzili záplave tovaru," hovorí Furchheim. Doterajších 39.000 colníkov podľa neho nestačí.

Úrady musia aj v súvislosti s digitalizáciou zvýšiť tempo, aby zabránili možným daňovým podvodom. "Kto v boji proti podvodom s krajinou, ktorá naplno stavila na umelú inteligenciu a digitalizáciu, postaví papierové registre, pečiatky a obaly na spisy, nedostane sa ďaleko," reaguje Furchheim.