Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Nemecko chce podmieniť peniaze na obnovu dodržiavaním práva EÚ

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (uprostred) na summite EÚ v sídle Európskej rady v Bruseli 21. februára 2020. Foto: TASR/AP

Toto politické vyhlásenie jasne mieri na Poľsko a Maďarsko.

Brusel/Berlín 6. júna (TASR) - Nemecko chce podmieniť čerpanie európskych peňazí z balíka na obnovu po koronakríze dodržiavaním demokratických hodnôt.

Nemecko, ktoré 1. júla prevezme rotujúce predsedníctvo Európskej únie (EÚ), plánuje do centra rozsiahleho stimulačného programu vložiť dodržiavanie práva Únie. Toto politické vyhlásenie jasne mieri na Poľsko a Maďarsko. Berlín bude na čele EÚ práve v čase, keď členské štáty budú diskutovať o programe, ktorého cieľom je podpora ekonomík zasiahnutých pandémiou nového koronavírusu. Jeho schválenie si však vyžaduje jednohlasnú zhodu.

"Plán obnovy sa musí zakladať na solidarite, kohézii a konvergencii pri plnom rešpektovaní našich hodnôt, práv a právneho poriadku," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré podpísali aj Slovinsko a Portugalsko, teda krajiny, ktoré prevezmú, každá na 6 mesiacov, rotujúce predsedníctvo v roku 2021.

Lídri EÚ budú prvýkrát diskutovať o návrhu programu obnovy v hodnote 750 miliárd eur na samite 19. júna. Podľa návrhu Európska komisia (EK) môže odporučiť zastavenie alebo zrušenie finančnej podpory pre niektorú krajinu, ak porušuje európske právo, pričom blokovanie takéhoto trestu musí podporiť väčšina členských štátov EÚ.

Tento systém by poľskej, maďarskej alebo inej vláde sťažil vyhnutie sa trestu v porovnaní s pôvodným plánom, ktorý predpokladal, že väčšina členských štátov musí sankcie navrhované EÚ podporiť.

Tlak EÚ, skupín kontrolujúcich dodržiavanie práva a medzinárodných dozorných orgánov nezabránili v posledných rokoch oslabeniu demokratických kontrol a mechanizmov v niektorých postkomunistických krajinách, ako sú Poľsko či Maďarsko.

Toto však nebude jediným sporným bodom pri diskusiách o programe obnovy. Kriticky sa k návrhu stavajú fiškálne konzervatívne štáty - Dánsko, Holandsko, Rakúsko a Švédsko, ktorým prekáža, že plán počíta aj dotáciami, pričom tieto krajiny podporujú poskytnutie pomoci či stimulov len vo forme lacných úverov.