Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Nemecko chce podporiť firemný výskum a vývoj stimulmi za 1,25 mld. eur

Mesto Berlín. Foto: TASR/AP

Nemeckému súkromnému sektoru hrozí, že bude stále viac strácať v porovnaní s inovatívnejšími rivalmi ako Čína a USA v oblastiach ako elektromobilita a autonómne vozidlá.

Berlín 21. mája (TASR) - Nemecko plánuje podporiť oblasť firemného výskumu a vývoja zákonom, ktorý počíta s ročnými stimulmi vo výške 1,25 miliardy eur. Uviedli to zdroje z nemeckej vlády, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters.

Nemeckému súkromnému sektoru hrozí, že bude stále viac strácať v porovnaní s inovatívnejšími rivalmi ako Čína a USA v oblastiach ako elektromobilita a autonómne vozidlá. Federácia nemeckého priemyslu (BDI) a Medzinárodný menový fond (MMF) už dávnejšie vyzvali Berlín, aby zvýšil stimuly v oblasti korporátneho výskumu a vývoja a zabezpečil tak dostatok pracovných miest aj v ďalších rokoch.

Podľa agentúry Reuters návrh zákona, ktorý minister financií Olaf Scholz predloží do parlamentu v stredu 22. mája, predpokladá stimuly vo výške 625 miliónov eur zo strany spolkovej vlády a ďalších 625 miliónov eur zo strany regionálnych vlád.

Návrh zákona musí prejsť ako Bundestagom, tak aj Spolkovou radou (Bundesrat). Tá zastupuje 16 nemeckých spolkových krajín.