Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nemecko chce vyčleniť 2 miliardy eur na krátkodobú podporu startupov

Olaf Scholz, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Program je navrhnutý špeciálne pre startupy (začínajúce podniky), keďže nemusia byť schopné získať potrebnú podporu zo širšieho balíka opatrení, ktoré vláda zaviedla minulý týždeň, oznámili ministri.

Berlín 1. apríla (TASR) - Nemecko plánuje vyčleniť 2 miliardy eur na krátkodobú podporu začínajúcim firmám počas takzvanej koronakrízy. Informovali o tom v stredu minister financií Olaf Scholz a minister hospodárstva Peter Altmaier.

Program je navrhnutý špeciálne pre startupy (začínajúce podniky), keďže nemusia byť schopné získať potrebnú podporu zo širšieho balíka opatrení, ktoré vláda zaviedla minulý týždeň, oznámili ministri.

„Všetky bežné programy pomoci sú, samozrejme, k dispozícii aj pre startupy, ale chceme urobiť aj niečo pre firmy, ktoré majú menej možností na získanie úverových liniek a tiež menší úžitok zo skrátenia pracovného času,“ uviedol Altmaier.

„Preto sme prišli s týmto na mieru ušitým programom vo výške 2 miliárd eur, ktorý pomôže začínajúcim podnikom prežiť toto ťažké obdobie,“ dodal.

Nemecký parlament v piatok (27. 3.) schválil balík opatrení (ktorý mu predložila vládna koalícia kancelárky Angely Merkelovej) v hodnote viac ako 750 miliárd eur na pomoc hospodárstvu v boji s dôsledkami nového koronavírusu. Pomoc sa pôvodne nevzťahovala na začínajúce podniky, ale neskôr vláda uviedla, že všetky spoločnosti v hodnote viac ako 50 miliónov eur budú oprávnené požiadať o pomoc.

Okrem toho, štátna rozvojová banka KfW má k dispozícii asi 500 miliárd eur na poskytnutie likvidity firmám, ktoré zápasia s kolapsom dopytu.

Balíček ohlásený v stredu umožní aj mladým startupom bez rizikového kapitálu jednoduchší prístup k financovaniu. Nemecko tak nasleduje Francúzsko, ktoré sa tiež snaží pomôcť začínajúcim firmám balíkom v hodnote 4 miliárd eur. Je v ňom zahrnutých 80 miliónov eur na preklenovacie úvery, ďalšie 2 miliardy eur predstavujú štátne garancie za pôžičky a zvyšok daňové úľavy.

Spoločnosť EY v správe uverejnenej v januári uviedla, že nemecké startupy získali v roku 2019 rekordný objem financií vo výške 6,2 miliardy eur, čo predstavuje medziročný nárast o viac ako tretinu, pričom vyše polovica tejto sumy "pritiekla" do prosperujúceho hlavného mesta Berlína.

Scholz a Altmaier dodali, že bol schválený aj dlhodobejší fond pre začínajúce firmy vo výške 10 miliárd eur.