Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Nemecko, Francúzsko a Taliansko chcú lepšiu spoluprácu v priemysle EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck, jeho francúzsky kolega Bruno Le Maire a taliansky minister Adolfo Urso sa na stretnutí tripartity vyslovili za väčšiu celoeurópsku koordináciu priemyslu.

Paríž 8. apríla (TASR) - Ministri hospodárstva Francúzska, Nemecka a Talianska vyzvali na silnejšiu európsku priemyselnú politiku s cieľom čeliť rastúcej konkurencii Spojených štátov a Číny. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck, jeho francúzsky kolega Bruno Le Maire a taliansky minister Adolfo Urso sa na pondelkovom stretnutí tripartity v Meudone pri Paríži vyslovili za väčšiu celoeurópsku koordináciu priemyslu. Cieľom je zabezpečiť strategickú autonómiu Európskej únie (EÚ) a nezávislosť bloku ako ekonomickej veľmoci.

Európa musí čeliť americkému protekcionizmu a čínskym dumpingovým cenám jednoduchšími pravidlami pre priemysel, menšou ideologickou záťažou a "vyššou rýchlosťou", najmä v oblasti environmentálnych technológií, povedal Le Maire.

Nevyhnutné sú aj spravodlivé konkurenčné podmienky pre európske spoločnosti, dodal francúzsky minister, ktorý zároveň vyzval na uprednostňovanie európskych výrobkov vo verejných súťažiach. To však jeho kolegovia z Nemecka a Talianska nepodporili.

Nemecký minister Habeck zdôraznil, že je dôležitá aj "geopolitická schopnosť bloku konať". Európa podľa neho nemôže len uplatňovať pravidlá, ale musí byť tiež aktérom hospodárskej politiky.

EÚ nemá koncepciu priemyselnej politiky a prevládal v nej názor, že trh reguluje všetko, poznamenal Habeck. "Dnes vidíme, že to tak nie je a pravdepodobne ani nikdy nebolo," vyhlásil. Ukazuje sa, že intervencie sú nevyhnutné v rámci boja proti nekalej konkurencii a na ochranu kritickej infraštruktúry v EÚ, dodal Habeck.

Taliansky minister Urso uviedol, že Európa sa nesmie stať múzeom pod holým nebom, ale musí si chrániť svoju autonómiu a v prípade výrobcov konať ako jednotné spoločenstvo.