Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Nemecko nečelí núdzovej situácii v prípade plynu, ale potrebuje šetriť

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Zásobníky na plyn v Nemecku sú aktuálne plné na 92,45 %, čo je viac ako priemer v Európskej únii na úrovni 87,34 %.

Berlín 14. decembra (TASR) - Nemecku v súčasnosti nehrozí núdzová situácia v prípade plynu, ktorá by si vyžiadala prídelový systém. Uviedol to v stredu šéf spolkového úradu pre reguláciu sieťových odvetví Bundesnetzagentur (BNetzA) Klaus Müller. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Müller však zároveň upozornil, že domácnosti a priemysel musia pokračovať v snahách o šetrenie plynom vzhľadom na súčasnú vlnu chladného počasia a fakt, že koniec energetickej krízy je ešte ďaleko.

"Sme od toho veľmi, veľmi ďaleko," povedal Müller pre televíznu stanicu ZDF.

Zásobníky na plyn v Nemecku sú aktuálne plné na 92,45 %, čo je viac ako priemer v Európskej únii na úrovni 87,34 %.

"V pohode zvládneme jeden, dva, tri týždne, keď je chladno a spotreba stúpa. Ale v januári a februári to takto pokračovať nesmie. A musíme sa pozerať dopredu na ďalšiu zimu 2023/2024," povedal.

Nemecko musí ušetriť aspoň 20 % na spotrebe plynu a úroveň skladovania by nemala klesnúť pod 40 % do 1. februára, aby sa predišlo nedostatku, uviedol BNetzA.

"Október a november boli teplé a pri spotrebe plynu sme boli dobrí a opatrní. December by mohol byť jedným z najchladnejších za uplynulých 10 rokov a v pondelok (12. 12.) sme dokonca stratili celý percentuálny bod zo zásob plynu," varoval Müller.

Preto aj napriek chladnému počasiu žiada Nemcov, aby boli opatrní pri spotrebe plynu.