Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nemecko očakáva, že inflácia pred poklesom vzrastie na úrovni 3 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prognózované tempo rastu inflácie na úrovni 3 % v roku 2021 bude najväčšie od roku 1993, keď inflácia dosiahla 4,5 %.

Berlín 27. októbra (TASR) - Nemecká vláda očakáva, že inflácia v roku 2021 vzrastie na 3 % a v nasledujúcich rokov klesne. Ukázala to oficiálna prognóza, ktorú vláda uverejnila v stredu.

"Problémy v dodávkach a nedávny prudký nárast globálnych cien energií tlačia mieru inflácie nahor," uviedlo vo vyhlásení ministerstvo hospodárstva (MH).

Prognózované tempo rastu inflácie na úrovni 3 % v roku 2021 bude najväčšie od roku 1993, keď inflácia dosiahla 4,5 %. V nasledujúcich rokoch by však malo klesnúť, a to na 2,2 % v roku 2022 a na 1,7 % v roku 2023, predpovedá nemecká vláda.

Podľa nej by miera inflácie mala už "na prelome rokov dosiahnuť nižšiu úroveň, keďže jednorazové efekty, ako napríklad vlaňajšie dočasné zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH)", sa už vo výpočtoch nebude zohľadňovať.

Vláda v Berlíne v roku 2020 na začiatku pandémie nového koronavírusu dočasne znížila DPH, aby zmiernila vplyv blokád spojených s ochorením na ekonomiku. To viedlo aj k zníženiu porovnávacieho základu pre určenie súčasného rastu spotrebiteľských cien.

Pokiaľ ide o ďalšie hnacie sily inflácie, minister hospodárstva Peter Altmaier očakáva, že ceny energií sa "konsolidujú a čiastočne klesnú".

Peter Altmaier, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Ceny plynu v Európe v posledných mesiacoch strmo vzrástli, keďže dopyt prudko ožil po opätovnom otvorení ekonomík, keď sa uvoľnili obmedzenia spojené s pandémiou.

"Dúfame, že tento vývoj cien energií dosiahol strop," povedal Altmaier, podľa ktorého by sa rast cien na energetických trhoch mal čoskoro skončiť. Neočakáva pritom žiadne problémy s dodávkami plynu počas zimných mesiacov.

Na ilustráciu, v septembri vzrástli spotrebiteľské ceny v Nemecku medziročne o 4,1 %.

MH v stredu zverejnilo aj revidovanú prognózu hospodárskeho rastu Nemecka, podľa ktorej sa jeho výkon v roku 2021 zvýši o 2,6 % namiesto o 3,5 %, ako očakávalo v apríli. Ale zároveň zvýšil svoj odhad na budúci rok na 4,1 % z 3,6 %.

Altmaier odôvodnil revíziu problémami v dodávateľských reťazcoch, ktoré brzdia výrobu, jeden z motorov nemeckého hospodárstva. Aj stúpajúce náklady na energie spomaľujú zotavovanie najväčšej európskej ekonomiky. Zdôraznil však, že rast ekonomiky zostáva solídny aj napriek pandémii a problémom s dodávateľskými reťazcami a energiami.

"Vzhľadom na súčasné problémy s dodávkami a vysoké ceny energií na celom svete sa očakávaný skok v tomto roku nekoná," povedal Altmaier. "V roku 2022 však ekonomika výrazne naberie na sile," dodal.

Spomalenie zotavovania znamená tiež, že nemecká ekonomika nedosiahne predkrízovú úroveň už tento rok, ale pravdepodobne začiatkom roka 2022.

Altmaier poukázal pritom na fakt, že výrobcovia automobilov v súčasnosti nie sú schopní produkovať státisíce áut pre nedostatok polovodičov a iných elektronických komponentov.

Na zmiernenie problémov s dodávkami je vláda pripravená podporiť výstavbu miestnych tovární na výrobu polovodičov niekoľkými miliardami eur, povedal Altmaier, ktorý podľa vlastných slov dúfa, že to čoskoro zmobilizuje ešte vyššie firemné investície.