Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nemecko odsúdilo Rusko za krádež obilia na Ukrajine

Cem Özdemir, archívna snímka. Foto: www.facebook.com

Dovozné ceny obilia sa počas prvého celého mesiaca konfliktu, ktorý sa začal ruskou inváziou 24. februára, zvýšili medziročne o 53,6 %.

Stuttgart 13. mája (TASR) - Krádež obilia Ruskom na východnej Ukrajine je "odporná". Vyhlásil to v piatok nemecký minister poľnohospodárstva Cem Özdemir na úvod stretnutia s rezortnými kolegami zo skupiny G7 (sedem najbohatších ekonomík sveta) a Ukrajiny, na ktorom budú diskutovať o vplyve vojny na Ukrajine na globálne dodávky potravín.

"Toto je obzvlášť odporná forma vojny, ktorú Rusko vedie, v tom, že kradne, rabuje, berie si obilie z východnej Ukrajiny," povedal Özdemir na začiatku stretnutia.

Nemecký spolkový štatistický úrad Destatis medzitým v piatok oznámil, že dovozné ceny obilia do krajiny v marci prudko vzrástli, keďže vojna na Ukrajine zasiahla globálne dodávky poľnohospodárskych produktov.

Konkrétne, dovozné ceny obilia sa počas prvého celého mesiaca konfliktu, ktorý sa začal ruskou inváziou 24. februára, zvýšili medziročne o 53,6 %, pričom náklady na dovoz pšenice vyskočili o 65,3 %, uviedol Destatis.

Producentské ceny obilia boli v marci o 70,2 % vyššie ako v rovnakom mesiaci minulého roka, čo je najväčší nárast od júna 2011. Spôsobila ho nízka ponuka a vysoký dopyt doma aj v zahraničí, dodal Destatis.

Rusko a Ukrajina sú tradične hlavnými konkurentmi na svetových trhoch s obilninami. Štatistici však uviedli, že len 2 % obilia v Nemecku pochádzali minulý rok z týchto dvoch krajín.

TASR o tom informuje na základe správ FP a DPA.