Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nemecko plánuje poskytnúť prevádzkovateľom sietí stimuly na investície

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Odborníci predpokladajú, že plánované zvýšenie návratnosti kapitálu zvýši poplatky za elektrickú sieť v celej krajine celkovo o približne 500 miliónov eur ročne.

Bonn 7. júna (TASR) - Rozšírenie sietí potrebné na dosiahnutie energetickej transformácie v Nemecku majú podporiť aj vyššie výnosy ich prevádzkovateľov. Oznámila to v stredu spolková agentúra pre reguláciu sieťových odvetví. Zvýšením návratnosti vlastného kapitálu by sa prevádzkovateľom elektrických a plynových sietí poskytlo viac stimulov na investície, uviedla agentúra. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Návratnosť kapitálu, ktorý stanovuje agentúra pre reguláciu sieťových odvetví, sa v súčasnosti pohybuje na úrovni 5,07 %. V roku 2024 by sa mal zvýšiť na 7,09 %, avšak iba pre nové investície, oznámila v stredu agentúra.

Prostredníctvom sieťových poplatkov sa spotrebitelia podieľajú na výnosoch prevádzkovateľov sietí. Dodatočné zaťaženie sa musí obmedziť na nevyhnutnú mieru, zdôraznil riaditeľ agentúry Klaus Müller.

Odborníci predpokladajú, že plánované zvýšenie návratnosti kapitálu zvýši poplatky za elektrickú sieť v celej krajine celkovo o približne 500 miliónov eur ročne. Priemernej domácnosti s ročnou spotrebou 3500 kilowatthodín (kWh) by mali náklady vzrásť o 10 až 12 eur ročne.

Agentúra uviedla, že svoje návrhy predkladá na diskusiu a definitívne rozhodnutie by malo padnúť koncom roka.