Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nemecko plánuje v budúcom roku nové miliardové dlhy

Olaf Scholz, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Čistá hodnota dlhov je naplánovaná zhruba na 96 miliárd eur a aj v nasledujúcich rokoch sa má zrušiť dlhová brzda, ktorá je ukotvená v ústave.

Berlín 20. septembra (TASR) - Hovorca kresťanskodemokratickej frakcie v nemeckom parlamente Eckhardt Rehberg podporuje rozpočtové plány ministra financií Olafa Scholza. "Pán Scholz nemá žiadny manévrovací priestor. Koronakríza sa neskončí v tomto roku, ale bude pokračovať aj v nasledujúcich rokoch," cituje jeho vyjadrenie pre denník Passauer Neuen Presse agentúra DPA. Podľa jeho slov Scholz v rozpočte uplatňuje to, "na čom sme sa v koalícii dohodli".

Minister v boji proti koronakríze plánuje aj v roku 2021 nové miliardové dlhy. Čistá hodnota dlhov je naplánovaná zhruba na 96 miliárd eur a aj v nasledujúcich rokoch sa má zrušiť dlhová brzda, ktorá je ukotvená v ústave. V tomto roku dosahuje nové zadlženie Nemecka rekordných 218 miliárd eur a dôvodom sú konjunkturálne a podporné opatrenia súvisiace s novým koronavírusom.

"Spolkový rozpočet ani predtým nebol vyrovnaný," povedal Rehberg. "V koalícii sme sa dohodli na výraznom zvýšení výdavkov - sociálne výdavky, úľavy pre spolkové krajiny a obce, zrušenie uhoľnej ťažby a klimatický balík. Tieto výdavky zostanú zachované, i keď nám klesnú daňové príjmy. K tomu teraz pribudli konjunkturálny balík a podporné opatrenia."

Splniť kritériá dlhovej brzdy bude úlohou budúcej spolkovej vlády. "Obnovenie vyrovnaného rozpočtu neočakávam ani v nasledujúcich rokoch. Návrat na úroveň dlhovej brzdy, čiže zhruba 10 miliárd eur nových dlhov ročne, bude vyžadovať enormné úsilie," dodal Rehberg.