Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nemecko postupuje krok za krokom smerom k embargu na energie z Ruska

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Aj nemecká banková logistická skupina v pondelok varovala, že ekonomika krajiny sa prepadne do hlbokej recesie, ak dôjde k zastaveniu dovozu alebo dodávok ruského plynu a ropy.

Berlín 4. apríla (TASR) - Zníženie závislosti od dovozu ropy z Ruska je prioritou Nemecka, ktoré pracuje na "vytvorení predpokladov" na úplné zastavenie dovozu energií z Ruska. Uviedol to v pondelok na tlačovej konferencii minister hospodárstva Robert Habeck v odpovedi na otázku, či smrť civilistov na Ukrajine prinúti Nemecko, ktoré je energeticky silne závislé od Ruska, aby podporilo embargo na ruský dovoz.

"Každý deň pracujeme na vytvorení predpokladov a krokov smerom k embargu, a to je podľa názoru spolkovej vlády a tiež podľa môjho názoru správna cesta, ktorá denne poškodzuje ruského prezidenta Vladimira Putina," povedal.

Ďalším opatrením bude "zníženie ruského vplyvu v ropnej infraštruktúre a jej prekonanie", povedal, pričom konkrétne poukázal na 54,2-percentný podiel ruskej spoločnosti Rosnefť vo východonemeckej rafinérii PCK Schwedt. Vyhlásil tiež, že vláda "pracuje pod vysokým tlakom" na vyriešení tejto závislosti.

Schwedt získava väčšinu svojej ropy cez ruský ropovod Družba, ktorý vedie cez Poľsko.

Nemecko rozširuje sankcie voči ruským manažérom a politikom, ako aj ruským technickým tovarom a finančným tokom, no zatiaľ samo nezablokovalo dovoz ropy, plynu a uhlia, pričom argumentuje, že by to uškodilo jeho ekonomike viac ako Kremeľu.

Aj nemecká banková logistická skupina v pondelok varovala, že ekonomika krajiny sa prepadne do hlbokej recesie, ak dôjde k zastaveniu dovozu alebo dodávok ruského plynu a ropy.

Ponuka spoločnosti Rosnefť na zvýšenie jej podielu v Schwedte na 91,67 %, schválená vlani v novembri, bola zastavená a preveruje ju Habeckovo ministerstvo.

Čo sa týka ruského plynu, ruský štátny energetický gigant Gazprom v piatok 1. apríla ukončil rôzne podniky v Nemecku združené pod jeho dcérskou spoločnosťou Gazprom Germania, ktorá má tiež aktíva a služby v Británii, Švajčiarsku a Českej republike.

Zostáva nejasné, či bude chcieť nemecká vláda poveriť niekoho iného, aby ich prevádzkoval, najmä zariadenia na skladovanie plynu dcérskej spoločnosti Astora na nemeckom území.