Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Nemecko povolilo naftu vyrobenú na 100% z použitých kuchynských olejov

Ilustračné foto Foto: TASR

V rámci opatrení na ochranu klímy sa zároveň podľa ministerstva počíta s ukončením súčasného systému dotovania parafínovej nafty vyrobenej z fosílnych zdrojov.

Berlín 25. novembra (TASR) - Vodiči v Nemecku budú môcť tankovať aj naftu vyrobenú na 100 % z použitých kuchynských olejov. Takzvaná parafínová nafta je povolená aj ako čisté palivo, oznámilo v stredu (22. 11.) nemecké ministerstvo životného prostredia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Produkty vyrobené z odpadových materiálov, ako sú napríklad použité kuchynské oleje, sa už mohli miešať s bežnou naftou, na základe novelizovanej vyhlášky ministerstva sa však odteraz budú môcť ponúkať aj v 100-percentnej koncentrácii.

"Aby sa predišlo poškodeniu vozidiel v dôsledku nesprávneho tankovania, nové nariadenie ukladá prevádzkovateľom čerpacích staníc povinnosť poskytovať spotrebiteľom štandardizované informácie," uviedlo ministerstvo. V rámci opatrení na ochranu klímy sa zároveň podľa ministerstva počíta s ukončením súčasného systému dotovania parafínovej nafty vyrobenej z fosílnych zdrojov.