Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Nemecko požiadalo o prvú platbu z fondu obnovy a odolnosti EÚ

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Nemecko, ktoré sa doteraz o prostriedky z mechanizmu neuchádzalo, by mohlo v jeho rámci čerpať podľa Komisie celkovo 28 miliárd eur.

Brusel 18. septembra (TASR) - Nemecká vláda požiadala o uvoľnenie čiastky 3,97 miliardy eur z Mechaniznu na podporu obnovy a odolnosti (RRF) Európskej únie (EÚ). Prostriedky chce použiť na rozšírenie elektromobility a projekty v oblasti výroby energie z vodíka, ako aj na zlepšenie digitálnej transformácie, oznámila v pondelok Európska komisia (EK). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Fond RRF vytvorila Únia v roku 2021 ako nástroj na zmiernenie hospodárskych škôd spôsobených pandémiou koronavírusu. Nemecko, ktoré sa doteraz o prostriedky z mechanizmu neuchádzalo, by mohlo v jeho rámci čerpať podľa Komisie celkovo 28 miliárd eur.

Peniaze chce vláda v Berlíne použiť okrem iného na rozšírenie dotácií na kúpu elektrických vozidiel a rozvoj nabíjacej infraštruktúry, uviedla Komisia, ktorej teraz začína plynúť dvojmesačná lehota na posúdenie nemeckej žiadosti.