Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nemecko predstavilo balík pomoci firmám v čase krízy na Ukrajine

Christian Lindner, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Nerobiť nič v tejto chvíli neprichádza do úvahy, povedal minister financií Christian Lindner.

Berlín 8. apríla (TASR) - Nemecká vládna koalícia sa dohodla na balíku finančnej pomoci, ktorý má pomôcť firmám v najväčšej európskej ekonomike prekonať dôsledky vojny na Ukrajine a sankcií proti Rusku.

Opatrenia zahŕňajú 100 miliárd eur v štátom garantovaných pôžičkách, ktoré bude poskytovať štátna rozvojová banka KfW, uviedli v spoločnom vyhlásení ministerstvá financií a hospodárstva.

Vláda schválila tiež zriadenie samostatného úverového programu v hodnote až 7 miliárd eur pre firmy, ktoré čelia problémom s likviditou.

Okrem pôžičiek prostredníctvom KfW vláda plánuje aj priamu finančnú pomoc pre systémovo relevantné firmy. Pôjde o podobný mechanizmus ako v prípade ekonomického stabilizačného fondu, ktorý bol vytvorený na kompenzáciu vplyvu pandémie nového koronavírusu, informovalo ministerstvo financií v e-mailovom vyhlásení bez uvedenia konkrétnej sumy.

"Nerobiť nič v tejto chvíli neprichádza do úvahy," povedal minister financií Christian Lindner, ktorý je predsedom koaličnej strany Slobodných demokratov, v piatok v prejave v dolnej komore parlamentu.

Nemecké firmy pociťujú dôsledky ukrajinskej vojny aj ekonomických sankcií voči Rusku. Vládna koalícia kancelára Olafa Scholza sa pokúša posilniť ekonomiku a stlmiť vplyv prudko stúpajúcich cien.

TASR o tom informuje na základe správ AFP a Bloomberg.