Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Nemecko preskúma predaj tepelných čerpadiel Viessmann Američanom

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Firma Viessmann bola založená v roku 1917 ako zámočnícka dielňa. V súčasnosti je jedným z najznámejších nemeckých výrobcov vykurovacích systémov.

Berlín 26. apríla (TASR) - Nemecko dôkladne preskúma, či prevzatie popredného výrobcu ekologických tepelných čerpadiel Viessmann americkým gigantom Carrier Global posilní domáci trh. Uviedol to v stredu nemecký minister hospodárstva Robert Habeck. TASR o tom informuje na základe správ DPA a Reuters.

Americký výrobca klimatizácií kupuje hlavnú divíziu vykurovania a chladenia spoločnosti Viessmann za 12 miliárd eur. Transakcia by mala byť dokončená ešte tento rok.

Divízia s názvom Climate Solutions sa nedávno podieľala 85 % na celkovom obrate firmy Viessmann, ktorá vyrába tiež vykurovacie kotly.

Tepelné čerpadlá zohrávajú kľúčovú úlohu v snahách nemeckej vlády vykurovať domy obnoviteľnou energiou. A sú súčasťou väčších ambícií Nemecka stať sa uhlíkovo neutrálnym do roku 2045.

Výrobná kapacita sa má vďaka dohode rozšíriť, čo by zlacnilo tepelné čerpadlá, povedal Habeck v Berlíne.

Spoločnosť Carrier počíta so zvýšením dopytu vzhľadom na tlak na zelené energie. Vo vyhlásení uviedla, že trh s tepelnými čerpadlami v Európe sa má do roku 2027 strojnásobiť na 15 miliárd USD (13,59 miliardy eur).

Nemeckí politici sú však opatrní pri hodnotení dohody. Kancelár Olaf Scholz ju podľa svojho hovorcu považuje v zásade za dobrú vec, avšak Britta Hasselmannová, líderka Strany zelených v parlamente, varovala pred opakovaním chýb z budovania nemeckého solárneho priemyslu, ktorý sa po skončení dotácií z veľkej časti presunul do Číny.

Odborový zväz IG Metall, ktorý zastupuje pracovníkov priemyslu, vyzval vládu, aby podriadila dotácie a verejné súťaže záväzným kritériám, ktoré zabezpečia, že investície zostanú v Nemecku.

Spoločnosť Carrier, založená v roku 1902, je považovaná za vynálezcu modernej klimatizácie. Zamestnáva 52.000 ľudí, vlani mala tržby 20,4 miliardy USD, pričom 60 % obratu generovala v Severnej a Južnej Amerike. Má tri výrobné závody vo Francúzsku a Španielsku.

Firma Viessmann bola založená v roku 1917 ako zámočnícka dielňa. V súčasnosti je jedným z najznámejších nemeckých výrobcov vykurovacích systémov. Jej tržby v roku 2022 boli približne 4 miliardy eur a celosvetovo zamestnáva 14.500 ľudí.

(1 EUR = 1,1039 USD)