Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nemecko privítalo dohodu medzi Ruskom a Ukrajinou o plyne

Ilustračné foto Foto: TASR

Záverečné rozhovory medzi Gazpromom a Naftogazom sa začali 26. decembra vo Viedni.

Berlín 31. decembra (TASR) - Nemecká vláda privítala dohodu medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorá zabezpečila pokračovanie dodávok ruského plynu do Európy.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová označila dohodu podpísanú v pondelok (30. 12.) večer vo Viedni za "dobrý a dôležitý signál garantujúci bezpečnosť našich európskych dodávok plynu".

Nemecko dováža z Ruska približne tretinu plynu, väčšinu cez plynovod Severný prúd. Plánované rozšírenie plynovodu Severný prúd 2 spôsobilo napätie medzi Berlínom a Washingtonom. USA varovali, že neprimerane zvýši závislosť Európy od ruského plynu a uvalili sankcie proti projektu. Príslušný zákon podpísal 20. decembra americký prezident Donald Trump. Ihneď potom švajčiarska firma Allseas, ktorá kládla potrubie v Baltickom mori, práce pozastavila a lode z oblasti stiahla.

Naopak, tranzit ruského plynu cez Ukrajinu je považovaný za dôležitý pre energetickú bezpečnosť krajín južnej a východnej Európy.

Moskva s Kyjevom podpísali dohodu o tranzite ruského plynu do Európy cez územie Ukrajiny v pondelok večer. Ukrajinská spoločnosť Naftogaz a ruský koncern Gazprom dospeli k dohode po niekoľkodňových rokovaniach, na ktorých doladili podrobnosti päťročnej zmluvy.

Záverečné rozhovory medzi Gazpromom a Naftogazom sa začali 26. decembra vo Viedni. Vyjednávači oboch strán boli pod veľkým tlakom, keďže platnosť doterajšieho 10-ročného kontraktu vyprší v utorok.