Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Nemecko sa môže vyhnúť nedostatku plynu, aj keď Rusko zastaví dodávky

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck. Foto: TASR/DPA

Berlín 13. júla (TASR) - Nemecko sa môže vyhnúť nedostatku plynu, aj keď Rusko zastaví všetky dodávky cez plynovod Nord Stream 1. Povedala to v stredu pre agentúru DPA popredná odborníčka na energetiku z inštitútu pre ekonomický výskum (DIW) Claudia Kemfertová.

Na plynovode Nord Stream 1, najväčšom potrubí na prepravu plynu z Ruska do Nemecka, sa začala v pondelok (11. 7.) každoročná údržba. Nemecká vláda a spoločnosti sa však obávajú, že jeho odstávka sa môže predĺžiť na neurčito pre sankcie voči Moskve v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Podľa Kemfertovej vláda bude schopná vyhnúť sa nedostatku plynu, ak si vybuduje vzťahy v oblasti jeho dodávok s inými krajinami, bude neustále plniť zásobníky a povzbudzovať verejnosť, aby šetrila plyn. "Ak sa splnia tieto tri zložky, nepredpokladám, že by sme skutočne museli čeliť nedostatku plynu," povedala Kemfertová.

V prípade dodávok konvenčného zemného plynu patrili medzi alternatívne zdroje Nemecka doposiaľ najmä Holandsko a Nórsko.

V prípade skvapalneného zemného plynu (LNG) sa minister hospodárstva Robert Habeck počas jarnej cesty do Kataru snažil nadviazať nové dodávateľské vzťahy. Či, kedy a o koľko viac LNG v skutočnosti príde z emirátu, sa ešte len uvidí.

Úroveň naplnenia nemeckých zásobníkov plynu síce pomaly, ale stabilne stúpa. V súčasnosti sa pohybuje okolo 65 %. Nemecká vláda opakovane vyzýva spotrebiteľov a priemysel, aby šetrili energiou.

Šéf združenia nemeckých priemyselných a obchodných komôr Peter Adrian požiadal tiež spotrebiteľov a energeticky menej náročné spoločnosti, aby odteraz dôsledne šetrili energiou zo solidarity s priemyslom.

"Hrozia skutočné problémy v zásobovaní a kríza neznámych rozmerov pre celú našu ekonomiku. Následný vplyv zatvárania jednotlivých sektorov alebo spoločností nemožno predvídať," povedal Adrian v stredu pre denník Rheinische Post.