Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nemecko sľúbilo pomoc firmám, ktoré zasiahla energetická kríza

Nemecký vicekancelár a spolkový minister hospodárstva a člen Strany zelených Robert Habeck sedí v nemeckom spolkovom parlamente Bundestag počas debaty o ochrane eknonomiky a klímy v Berlíne 8. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Kritériá pre pomoc by mohli zahŕňať vzťah medzi nákladmi na energiu a výrobnými nákladmi alebo obratom.

Berlín 8. septembra (TASR) - Nemecko podporí firmy, ktoré zasiahla energetická kríza a ich náklady prudko stúpli, rozšírením programu pomoci z obdobia pandémie ochorenia COVID-19. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Najväčšia európska ekonomika je v centre energetickej krízy na kontinente. Tú odštartovalo znižovanie dodávok plynu z Ruska v rámci odvety za sankcie proti Moskve za vojnu na Ukrajine. Po tom, ako sa nemecká vládna koalícia dohodla na opatreniach na pomoc spotrebiteľom, poskytne finančné prostriedky aj na pomoc zasiahnutým firmám.

"Otvoríme široký záchranný dáždnik," povedal minister hospodárstva Robert Habeck vo štvrtok v prejave k zákonodarcom v Berlíne. "Otvoríme ho široko, aby sa podeň mohli dostať malé a stredné podniky."

Kritériá pre pomoc by mohli zahŕňať vzťah medzi nákladmi na energiu a výrobnými nákladmi alebo obratom, povedal.

Habeck, člen Strany zelených, ktorý je zároveň vicekancelárom, bol terčom kritiky na mnohých frontoch za svoj prístup k energetickej kríze. Po chaose okolo dane za plyn pre spotrebiteľov vyvolal opäť búrlivú diskusiu, keď tento týždeň v televízii naznačil, že pekári a iné malé podniky budú možno musieť obmedziť prevádzku pre nedostatok dodávok energií.

Neskôr však ustúpil a povedal, že budú k dispozícii peniaze na pomoc spoločnostiam s prudkým nárastom nákladov a že sa preverujú plány na oživenie záchranného fondu pre firmy z obdobia pandémie.

Habeck už v stredu (7. 9.) v parlamentnom výbore neskoro večer naznačil, že zváži otvorenie už existujúceho fondu firmám, z ktorého sa doteraz pritom podľa neho vyčerpalo len asi 20 % z celkových 5 miliárd eur.

Posilnenie zdrojov fondu by však mohlo naraziť na tzv. dlhovú brzdu zakotvenú v ústave, ktorá limituje výšku štátneho dlhu, upozornil Habeck podľa jedného z účastníkov, ktorý nechcel byť menovaný, pretože stretnutie bolo súkromné.

Minister Habeck sa stal terčom ostrej kritiky aj v súvislosti s plánom ponechať dva z troch zostávajúcich jadrových reaktorov v krajine v zálohe namiesto ich úplného odstavenia. Prevádzkovateľ jedného z týchto blokov varoval, že elektráreň nie je vhodná na záložné napájanie.

Vo svojom prejave v parlamente minister vo štvrtok naznačil, že kríza bude pravdepodobne trvať aj po tejto zime. Zároveň uviedol, že podpora pre podniky bude dočasná, keďže Nemecko spolupracuje s európskymi partnermi na reforme energetických trhov alebo využívaní ziskov spoločností, ktoré z krízy profitujú.