Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Klingbeil vyzval nemecký zbrojný priemysel na zrýchlenie výroby

Na archívnej snímke z 5. novembra 2022 spolupredseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Lars Klingbeil gestikuluje na otvorení zjazdu strany v Berlíne. Foto: TASR/DPA

Nemecká vláda si nedávno stanovila za cieľ zaobstaranie munície v hodnote 20 miliárd eur pre potreby nemeckej armády a tiež na podporu Ukrajiny, pripomína DPA.

Berlín 28. novembra (TASR) - Spolupredseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Lars Klingbeil v nedeľu uviedol, že nemecký zbrojný priemysel musí zrýchliť výrobu v súvislosti s nedostatkom vybavenia pre nemeckú armádu (Bundeswehr). TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Klingbeil v rozhovore pre televíziu ARD povedal, že v Nemecku nemôže prevládať mylná predstava, že krajina má k dispozícii veľké množstvo vojenského vybavenia. "To všetko sa musí vyrobiť," uviedol.

Spolupredseda SPD tvrdí, že ak nemecký zbrojný priemysel, ktorý v posledných rokoch stále viac redukoval svoje kapacity, nedokáže uspokojiť dopyt, tak sa Bundeswehr bude musieť poobzerať po zbraniach v zahraničí.

"Je jasné, že musíme Bundeswehr vybaviť rýchlo a dobre a musíme na tom pracovať naplno," povedal Klingbeil. Dodal, že po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo potrebné, aby si nemecká armáda "veľmi rýchlo" zaobstarala nové vybavenie.

Nemecká vláda si nedávno stanovila za cieľ zaobstaranie munície v hodnote 20 miliárd eur pre potreby nemeckej armády a tiež na podporu Ukrajiny, pripomína DPA.

Nemecký kancelár Olaf Scholz prisľúbil výrazné zvýšenie výdavkov na obranu 27. februára, tri dni po tom, ako Rusko spustilo vojenskú ofenzívu na Ukrajine. V súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom sa Berlín rozhodol výrazne prehodnotiť svoju obrannú a bezpečnostnú politiku.