Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nemecko v snahe o zníženie závislosti od Ruska postaví terminál na LNG

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Nemecko, ktoré je najväčšou európskou ekonomikou, aktuálne nemá žiaden LNG terminál. Plánovaný terminál má prevádzkovať firma Gasunie a nemecký štát v ňom bude mať podiel 50 %.

Frankfurt nad Mohanom 6. marca (TASR) - Nemecko v sobotu (5. 3.) uviedlo, že vybuduje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) na svojom pobreží Severného mora. Dôvodom je snaha o zníženie závislosti od ruského plynu, ktoré sa stáva urgentným po ruskom útoku na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Je nevyhnuté, aby sme čo najrýchlejšie znížili závislosť od ruského plynu vzhľadom na agresiu Moskvy,"
uviedol spolkový minister hospodárstva Robert Habeck.

Terminál na LNG by mal byť umiestnený v meste Brunsbüttel. Projekt bude financovať štátna rozvojová banka KfW spoločne s holandskou štátnou plynárenskou firmou Gasunie a nemeckou energetickou skupinou RWE.

Skvapalnený plyn sa ľahšie prepravuje, čo umožňuje import z krajín, z ktorých nie je možný transport cez plynovod, ako sú USA alebo Katar. Nemecko pred ruským útokom na Ukrajinu dovážalo 55 % plynu z Ruska cez plynovody. Invázia však prinútila Berlín, aby prehodnotil svoju energetickú stratégiu.

Nemecko, ktoré je najväčšou európskou ekonomikou, aktuálne nemá žiaden LNG terminál. Plánovaný terminál má prevádzkovať firma Gasunie a nemecký štát v ňom bude mať podiel 50 %. Neskôr by sa mal terminál upraviť a používať na dovoz zeleného vodíka.