Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Ekonomika

Nemecko v roku 2023 viac ako zdvojnásobí čistý dlh na 45 miliárd eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Vláda v Berlíne plánuje čisté pôžičky vo výške 45 miliárd eur v roku 2023 podľa zdrojov oboznámených s plánom, ktoré nechceli byť menované, pretože ide o dôverné informácie.

Berlín 8. novembra (TASR) - Nemecká vládna koalícia plánuje v budúcom roku viac ako zdvojnásobiť čisté pôžičky, ale udrží ich v rámci ústavného limitu pre nový dlh. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Vláda v Berlíne plánuje čisté pôžičky vo výške 45 miliárd eur v roku 2023 podľa zdrojov oboznámených s plánom, ktoré nechceli byť menované, pretože ide o dôverné informácie. V júli pritom ešte Nemecko v rámci prvých úvah o finančnom pláne počítalo s dlhom 17,2 miliardy eur.

Minister financií Christian Lindner sa zaviazal, že v budúcom roku obnoví strop na pôžičky, známy ako dlhová brzda, ktorý bol pozastavený počas pandémie ochorenia COIVID-19, keď Nemecko potrebovalo podporiť ekonomiku a domácnosti.

Koalícia kancelára Olafa Scholza zároveň súhlasila so zriadením dvoch špeciálnych fondov, ktoré nie sú súčasťou bežného rozpočtu, na riešenie energetickej krízy a obrovské zvýšenie vojenských výdavkov.

Konkrétne, Nemecko vyčlenení približne 200 miliárd eur na zníženie nákladov na elektrinu a podporu dodávateľov elektriny, ktorí majú problémy, a ďalších 100 miliárd eur pre ozbrojené sily.

Lindner trvá na tom, že budúcoročný finančný plán sa bude držať dlhovej brzdy, ktorá obmedzuje nové federálne pôžičky na 0,35 % hrubého domáceho produktu (HDP). Argumentuje pritom, že Nemecko a jeho partneri v euroregióne musia prejaviť zdržanlivosť v oblasti verejného dlhu, aby sa vyhli riziku, že väčšie výdavky by mohli podporiť infláciu.