Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nemecko zavedie poplatok za plyn vo výške 2,419 centa za kWh

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Poplatok stanovil tzv. manažér trhovej oblasti pre Nemecko, Trading Hub Europe, orgán zriadený rôznymi distribútormi plynu v krajine.

Berlín 15. augusta (TASR) - Nemecko zavedie od októbra poplatok za plyn vo výške 2,419 centa za kilowatthodinu (kWh), aby pomohlo dovozcom, ktorí zápasia so stúpajúcimi nákladmi pre zníženie dodávok ruského plynu. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

Pre priemernú štvorčlennú rodinu to predstavuje ďalšie náklady vo výške približne 480 eur ročne.

Vysoké ceny energií sa stali dominantnou politickou témou v najväčšej európskej ekonomike, keďže životné náklady prudko rastú, čiastočne v dôsledku vojny na Ukrajine.

Poplatok stanovil tzv. manažér trhovej oblasti pre Nemecko, Trading Hub Europe, orgán zriadený rôznymi distribútormi plynu v krajine.

Poplatok má pomôcť dovozcom plynu, ktorí musia nakupovať drahší plyn od dodávateľov mimo Ruska a zápasia tak s obrovskými stratami.

Poplatok formálne nadobudne účinnosť od 1. októbra, no očakáva sa, že bude mať vplyv na účty za plyn až v novembri alebo decembri v súvislosti s nariadeniami, ktoré chránia spotrebiteľov pred zmenami cien.