Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nemecko zaznamenáva pokles počtu pracovníkov s nízkymi mzdami

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Podiel nízkopríjmových pracovných miest tak za štyri roky klesol na 19 % z 21 % z celkového počtu pracovných miest.

Wiesbaden 25. novembra (TASR) - Počet pracovníkov s nízkymi príjmami v Nemecku za uplynulé štyri roky výrazne klesol. Ukázali to v piatok údaje spolkového štatistického úradu Destatis. TASR správu prevzala z DPA.

Podľa Destatisu v apríli tohto roku malo približne 7,5 milióna pracovníkov príjem nižší ako 12,50 eura za hodinu, čo bolo o 514.000 menej ako pred štyrmi rokmi. Podiel nízkopríjmových pracovných miest tak za štyri roky klesol na 19 % z 21 % z celkového počtu pracovných miest. Pokles bol výrazný najmä vo východonemeckých spolkových krajinách, kde došlo k poklesu nízkopríjmových pracovných miest o šesť percentuálnych bodov na 23 % všetkých zamestnancov.

Podiel slabo platených pracovných miest v západných štátoch klesol za štvorročné obdobie o dva percentuálne body na 18 %.

Destatis to pripisuje vplyvu zákona o minimálnej mzde vo východných štátoch. Tá v priebehu sledovaného obdobia vzrástla na 9,82 eura z 8,84 eura. Dve tretiny zo všetkých nízkopríjmových pracovných miest sú v sektore pohostinstva. Ďalšími odvetviami s veľkým podielom nízkych miezd boli poľnohospodárstvo a lesníctvo, umenie a zábava a rekreácia.

Pri porovnaní horných 10 % príjmov s dolnými 10 % sa pomer za dané obdobie zmenil len málo, pričom horná desatina zarobila 3,28-násobok spodnej desatiny. Príjem v hornej desatina sa začína na minimálne 35,80 eura za hodinu, zatiaľ čo v dolnej je zase maximum na úrovni 10,90 eura na hodinu.