Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nemecko zmení zákon o prevzatí strategických firiem zo zahraničia

Na snímke v pozadí nemecká kancelárka Angela Merkelová informuje médiá o opatreniach vlády, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu koronavírusu v Berlíne v Nemecku v pondelok 6. apríla 2020. Aby sa spomalilo šírenie koronavírusu, nemecká vláda značne obmedzila verejný život a požiadala občanov, aby zostali doma. Foto: TASR/AP

Obavy vyvolalo aj predchádzajúce úspešné prevzatie nemeckého výrobcu robotických systémov KUKA čínskou spoločnosťou Midea začiatkom roka 2017.

Berlín 8. apríla (TASR) - Nemecká vláda bude iniciovať zmenu zákona o prevzatiach strategických spoločností zahraničnými investormi na základe rozhodnutia prijatého v stredu na zasadnutí kabinetu.

Podľa ministra hospodárstva Petra Altmaiera budú opatrenia zamerané na investorov z krajín mimo Európskej únie (EÚ), v prípade ktorých sa zavedú prísnejšie podmienky ako doteraz. Tieto zmeny sa budú týkať napríklad kritickej infraštruktúry vrátane elektrických sietí a tiež dôležitých základných položiek, ako sú vakcíny.

Altmaier ďalej povedal, že vláda čoskoro preskúma, ako by sa mohla zvýšiť výroba zdravotníckych pomôcok v Nemecku a v celej EÚ. Táto zmena bola iniciovaná ešte pred súčasnou zdravotnou krízou a nadväzuje na iniciatívy Nemecka a Francúzska na úrovni EÚ.

Jeden z impulzov týchto zmien má korene v roku 2018, keď Nemecko len s veľkými ťažkosťami nakoniec zabránilo tomu, aby čínska spoločnosť získala veľký podiel v prevádzkovateľovi elektrickej rozvodnej siete 50Hertz. Presnejšie, nemecká štátna rozvojová banka KfW v polovici roka 2018 prevzala 20-percentný podiel v 50 Hertz, čím vytlačila ponuku čínskej štátnej korporácie SGCC.

Obavy vyvolalo aj predchádzajúce úspešné prevzatie nemeckého výrobcu robotických systémov KUKA čínskou spoločnosťou Midea začiatkom roka 2017.