Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Nemecko zoštátni spoločnosť SEFE, kedysi Gazprom Germania

Rúry zásobníka plynu Reckrod sú zobrazené neďaleko Eiterfeldu v strednom Nemecku vo štvrtok 14. júla 2022 po odstavení plynovodu Nord Stream 1 z dôvodu údržby. Foto: TASR/AP

Nemecko okrem zoštátnenia tiež zvýšilo úver pre SEFE od štátnej banky KfW na 13,8 miliardy eur z 11,8 miliardy eur.

Berlín 14. novembra (TASR) - Nemecko zoštátni spoločnosť SEFE, kedysi Gazprom Germania, aby zabezpečilo dodávky plynu, uviedlo v pondelok spolkové ministerstvo hospodárstva. Vláda ju týmto spôsobom zachráni pred bankrotom. Zoštátnenie už počas víkendu odobrila Európska komisia (EK). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Spoločnosť Securing Energy for Europe (SEFE), bývalá dcérska spoločnosť Gazpromu, Gazprom Germania, je od apríla v správe nemeckého úradu pre reguláciu sieťových odvetví Bundesnetzagentur (BNetzA). Odvtedy získala štátom garantované úverové linky v celkovom objeme 10 miliárd eur.

Spolkové ministerstvo hospodárstva uviedlo, že zoštátnenie je nevyhnutné na zabezpečenie dodávok energií. SEFE totiž v opačnom prípade hrozí insolvencia, keďže výrazné obmedzenie dodávok ruského plynu spôsobilo firme obrovské straty.

SEFE patrí medzi spoločnosti systémovo dôležité pre nemecký energetický trh, keďže má na nemeckom trhu s dodávkami plynu podiel 14 % a pripadá na ňu 28 % kapacít plynových zásobníkov.

Nemecko okrem zoštátnenia tiež zvýšilo úver pre SEFE od štátnej banky KfW na 13,8 miliardy eur z 11,8 miliardy eur.